Takie placuszki są pyszne i idealne na podwieczorek. Delikatne w smaku, a
polane syropem klonowym są bardzo słodkie. Moim zdaniem nie można im się oprzeć. Polecam
przepis. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
250 ml zimnego mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
3 łyżki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło do smażenia
syrop klonowy według uznania
Wykonanie:
1. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie wszystkie składniki miksujemy na
gładkie, bez grudek i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki
lub mleka.
2. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy okrągłe placuszki po
kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy dokładnie z nadmiaru
tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Na talerze nakładamy porcje placuszków, polewamy syropem klonowym i podajemy.
4. Smacznego.
Wspaniałe placuszki kochana :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńPysznie wygladają, chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
Usuń