wtorek, 11 października 2016

Moje pankejki z syropem klonowym.

Takie placuszki są pyszne i idealne na podwieczorek. Delikatne w smaku, a polane syropem klonowym są bardzo słodkie. Moim zdaniem nie można im się oprzeć. Polecam przepis. Zapraszam:)

 

 

Składniki:

Ciasto:
250 ml zimnego mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
3 łyżki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
masło do smażenia
syrop klonowy według uznania

Wykonanie:

1. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie wszystkie składniki miksujemy na gładkie, bez grudek i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka.

2. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy dokładnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

3. Na talerze nakładamy porcje placuszków, polewamy syropem klonowym i podajemy.

4. Smacznego.

4 komentarze: