Uwielbiam takie cebularze, pyszne, pachnące i domowe. Można je
przygotować na obiad czy po prostu na przekąskę. Można podać udekorowane
ulubionym ketchupem. Zioła prowansalskie sprawiają, że po całym domu
podczas pieczenia roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać
kiedy będą gotowe. Cebulę przyprawiłam białym pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
Obłożenie:
8 dużych cebul
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
olej do smażenia
2 łyżeczki ziół prowansalskich
10 dag sera żółtego
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlewamy do mąki
i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy olej i
sól i dokładnie zagniatamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
2. W tym czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy obłożenie: Cebule
obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Gdy
cebula będzie miękka przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i ziołami
prowansalskimi. Następnie studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, następnie wałkujemy na
posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układamy je na blaszkach
posmarowanych masłem. Na placki wykładamy równomiernie cebulę.
4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do
zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypujemy serem żółtym startym na
tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.
5. Tak upieczone cebularze są gotowe do podania.
6. Smacznego.
Przeapetyczne cebularze! Palce lizać :) Bardzo lubię <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:)
UsuńMuszę mężowi takie zrobić, bo je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam:)
Usuń