poniedziałek, 10 października 2016

Cebularze z serem żółtym.

Uwielbiam takie cebularze, pyszne, pachnące i domowe. Można je przygotować na obiad czy po prostu na przekąskę. Można podać udekorowane ulubionym ketchupem. Zioła prowansalskie sprawiają, że po całym domu podczas pieczenia roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Cebulę przyprawiłam białym pieprzem mielonymziołami prowansalskimi od SKWORCU . Zapraszam:)



 

Składniki: 

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli

Obłożenie:
8 dużych cebul
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
olej do smażenia
2 łyżeczki ziół prowansalskich
10 dag sera żółtego

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy olej i sól i dokładnie zagniatamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

2. W tym czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy obłożenie: Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Gdy cebula będzie miękka przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie studzimy.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układamy je na blaszkach posmarowanych masłem. Na placki wykładamy równomiernie cebulę.

4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i zapiekamy aż ser się roztopi.

5. Tak upieczone cebularze są gotowe do podania.

6. Smacznego.

4 komentarze: