sobota, 8 października 2016

Ciasto ,,Malinowy obłoczek''.

Polecam bardzo pyszne i lekkie ciasto. Nie za słodkie, takie w sam raz. Idealne do popołudniowej kawy. Mięciutki biszkopt, lekka pianka, słodkie delicje i malinowo-cytrynowa galaretka to bardzo pyszne połączenie. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy. Zapraszam:)





Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka malinowa

Dodatkowo:
30 dag delicji o smaku malinowym
1 cytrynowa galaretka
2 szklanki świeżych malin

Wykonanie:

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.

2. Malinową galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Tak przygotowaną piankę wykładamy równomiernie na biszkopt. Następnie na piance układamy delicje.

3. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie do lekko tężejącej galaretki dajemy maliny wcześniej umyte i osuszone, delikatnie mieszamy i wykładamy na delicje.

4. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.

5. Smacznego.

7 komentarzy: