piątek, 7 października 2016

Ciasteczka krakersy z serem żółtym.

Takie ciasteczka na słono możemy upiec na przekąskę do pochrupania. Sezam, ser żółty i przyprawy sprawiają, że krakersy są bardzo aromatyczne. Do ich upieczenia można użyć dowolnych ulubionych przypraw. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki krakersów. Do krakersów użyłam mojej ulubionej czubrycy zielonej od RAFEX . Zapraszam:)





 Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 dag sera żółtego
2 kopiaste łyżki ziaren sezamu
pół łyżeczki soli
1 jajko
15 dag masła lub margaryny
3 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki czubrycy zielonej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą o niewielkiej średnicy szklanką wykrawamy ciastka.

3. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.

4. Ciasteczka studzimy, podajemy.

5. Smacznego.

6 komentarzy: