Pachnąca i smaczna zupka z grzybami przyniesionymi prosto z
lasu.Idealnie rozgrzewa w chłodne dni.Zupę możemy podać ze świeżym
pieczywem lub osobno ugotowanym.Zapraszam:)
Składniki:
50 dag świeżych grzybów ( u mnie prawdziwki i kozaki czerwone )
2 marchewki
1 pietruszka
5 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1szklanka śmietany 12 %
1 cebula
sól i pieprz do smaku
koperek według uznania (świeży,mrożony lub suszony)
Wykonanie:
1.Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy, następnie wrzucamy grzyby i
cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Przesmażone składniki
zalewamy gorącym bulionem warzywnym i gotujemy.
4.Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki, wrzucamy do gotującej się zupy.
5. Śmietanę łączymy z mąką pszenną i pod koniec gotowania wlewamy do zupy, zagotowujemy.
6. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy.
7.Smacznego.
Pyyyszna :) chętnie bym wpadła na talerzyk takiej zupki :) pozdrawiam Izunia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia wpadaj to Cię poczęstuję:)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam:)