Takie sobie ciasteczka,bardzo kruche.Dodatek białej czekolady nadaje im delikatny smak.Do ich upieczenia możemy poprosić dzieci.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
10 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kostki białej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
4 kostki białej czekolady
barwnik spożywczy czerwony
mąka pszenna do posypania stolnicy
kilka sztuk migdałów
kilka sztuk orzechów ziemnych
Wykonanie:
1.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko
studzimy.Do mąki dajemy cukier puder,cukier waniliowy,jajka,proszek do
pieczenia,masło lub margarynę oraz stopioną czekoladę,następnie
zagniatamy ciasto.
2.Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta paluchy ,na końcówkę palucha układamy migdał lub orzech,lekko wciskając do ciasta.
3.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone studzimy.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,dodajemy
czerwony barwnik i dokładnie mieszamy.Następnie dekorujemy polewą
ciasteczka.
5. Ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia polewy.
6.Smacznego.
Aaaa!Straaasznie smaczne muszą być:))
OdpowiedzUsuńDziękuję.Były pysznie ,,straszne............"
OdpowiedzUsuń