Ciasto marchewkowe jest bardzo, bardzo pyszne, niezwykle mięciutkie i wilgotne. Pięknie pachnie przyprawami. Ja je bardzo uwielbiam. Kto jeszcze nie piekł to polecam. Zapraszam:)
Składniki:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach marchewki
3 jajka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół szklanki rodzynek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie wlewamy olej i jeszcze chwile ubijamy.
2. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, następnie ścieramy na tace o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.
2. Mąkę przesiewamy z przyprawami, następnie dodajemy do ubitych jajek i mieszamy, na koniec wsypujemy rodzynki i marchewkę, mieszamy dokładnie.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Upieczone ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 23 cm.
Pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuń