czwartek, 1 października 2015

Ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe jest bardzo, bardzo pyszne, niezwykle mięciutkie i wilgotne. Pięknie pachnie przyprawami. Ja je bardzo uwielbiam. Kto jeszcze nie piekł to polecam. Zapraszam:)




Składniki:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach marchewki
3 jajka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie wlewamy olej i jeszcze chwile ubijamy.

2. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, następnie ścieramy na tace o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.

2. Mąkę przesiewamy z przyprawami, następnie dodajemy do ubitych jajek i mieszamy, na koniec wsypujemy rodzynki i marchewkę, mieszamy dokładnie.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczemy  około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

5. Upieczone ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 23 cm.

2 komentarze: