Składniki:
ciasto:
2 jajka1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
około 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru do smaku
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
2 gruszki
cukier puder do posypania
olej do smażenia
1.Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko i mąkę. Całość miksujemy na gładkie, ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze do ciasta mleko lub mąkę.
2. Gruszki myjemy,osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki.
3.Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie plasterek gruszki i przykrywamy łyżką ciasta. Racuszki smażymy po kilka minut z każdej strony.
4. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
5.Smacznego.
Coś pysznego, a ja przed chwilą zjadłam samą gruszkę no ;) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj robiłam na podwieczorek.
Sama gruszka też dobra:)
Uwielbiam racuszki! :D hehe ja tez niedawno zjadłam gruszkę
OdpowiedzUsuńRacuszki to chyba lubią wszyscy.
OdpowiedzUsuńU mnie gruszki leżały,leżały.........aż wylądowały w racuszkach:)
Przepysznie wyglądają, z gruszką jeszcze takich nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosia.Polecam wypróbować,są tak pyszne jak z jabłkami:)
OdpowiedzUsuń