Składniki:
Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany 12 %
3 łyżki kakao
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
20 dag cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek słodkiej śmietany (kremówki 30 % )
Wykonanie:
1.Ciasto:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy.Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz śmietanę.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
2.Wkładka kokosowa:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszamy łyżką w misce.
3.Połowę ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 35 cm x 24 cm, na ciasto wykładamy masę kokosową i pozostałe ciasto.
4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5.Smacznego.
Fajne ciacho:) Myslałam, że to przekladaniec - tak wygląda. Muszę wypróbować, bo uwielbiam kokos:)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki piecze się razem,no i pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Wszystko co ma w sobie kokos uwielbiam :) :D
OdpowiedzUsuńTeż lubię słodkości z kokosem:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz:)
Pyszności- a wygląda na przekładańca:) Uwielbiam kokos w połączeniu z kakao-poezja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńWidzę,że wszystkich zaskoczyłam tym ciastem:)