środa, 7 października 2015

Rydze z patelni w śmietanie.


 Jesień najczęściej kojarzy nam się z lasem i grzybami.Może warto wybrać się do lasu na grzyby i przy odrobinie szczęścia znaleźć kilka grzybków.Uwielbiam rydze, a najbardziej duszone w śmietanie. Najlepiej smakują mi podane ze świeżym pieczywem.Zapraszam:)




 Składniki:
około 50 dag rydzów
2 łyżki masła
pół szklanki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, następnie płuczemy i osuszamy z wody. Osuszone grzyby kroimy w paseczki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy przygotowane grzyby ( grzyby puszczą nam trochę soku ) , dusimy grzyby do miękkości, jeżeli będzie potrzeba, to można dolać trochę gorącej wody i dusić dalej.
3. Gdy grzyby będą miękkie odparować nadmiar wody i przesmażyć grzyby, następnie wlać śmietanę i chwilę dusić, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Pychota;) ja w ten sposób robię prawdziwki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota;) ja w ten sposób robię prawdziwki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwki są na pewno pyszne,a ja uwielbiam w ten sposób przygotowane rydze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszny sosik a u nas nie ma grzybów bo sucho strasznie :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Asia u nas też sucho,ale trochę rydzów się znalazło:)

    OdpowiedzUsuń