Jesień najczęściej kojarzy nam się z lasem i grzybami.Może warto wybrać się do lasu na grzyby i przy odrobinie szczęścia znaleźć kilka grzybków.Uwielbiam rydze, a najbardziej duszone w śmietanie. Najlepiej smakują mi podane ze świeżym pieczywem.Zapraszam:)
około 50 dag rydzów
2 łyżki masła
pół szklanki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, następnie płuczemy i osuszamy z wody. Osuszone grzyby kroimy w paseczki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy przygotowane grzyby ( grzyby puszczą nam trochę soku ) , dusimy grzyby do miękkości, jeżeli będzie potrzeba, to można dolać trochę gorącej wody i dusić dalej.
3. Gdy grzyby będą miękkie odparować nadmiar wody i przesmażyć grzyby, następnie wlać śmietanę i chwilę dusić, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Smacznego.
Pychota;) ja w ten sposób robię prawdziwki:)
OdpowiedzUsuńPychota;) ja w ten sposób robię prawdziwki:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwki są na pewno pyszne,a ja uwielbiam w ten sposób przygotowane rydze:)
OdpowiedzUsuńAle pyszny sosik a u nas nie ma grzybów bo sucho strasznie :(
OdpowiedzUsuńAsia u nas też sucho,ale trochę rydzów się znalazło:)
OdpowiedzUsuń