Składniki:
Ciasto:
2 szklanki wody
25 dag masła lub margaryny
8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
galaretka o dowolnym smaku ( u mnie truskawkowa )
Dodatkowo:
masło do formy
cukier puder do posypania
2 szklanki wody
25 dag masła lub margaryny
8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
galaretka o dowolnym smaku ( u mnie truskawkowa )
Dodatkowo:
masło do formy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Do garnka wlewamy wodę,dodajemy masło lub margarynę i zagotowujemy.Następnie wsypujemy mąkę i
mieszamy najlepiej mikserem,gotujemy,aż masa zgęstnieje.Ciasto studzimy.Przestudzone ciasto przekładamy do misy i ucieramy dodając stopniowo po jednym
jajku i proszek do pieczenia.Ciasto powinno być gładkie.
2.Ciasto przekładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem o wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone placki studzimy
3.Z mleka i budyni gotujemy budyń.Studzimy.Masło lub margarynę ucieramy z
cukrem pudrem,dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.Galaretkę rozpuszczamy w
1 szklance wody i odstawiamy do zastygnięcia,gdy zastygnie kroimy ją w kostkę i delikatnie mieszamy ja z masą budyniową.
4. Zimne placki przekładamy masą ,z wierzchu ciasto posypujemy cukrem pudrem.Ciasto odstawiamy do stężenia.Po tym czasie kroimy i podajemy.
5.Smacznego.
Nie przepadam za karpatką, ale taki urozmaicony kawałeczek tego ciasta to bym skonsumowała :P :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam:)
OdpowiedzUsuńIza;)
Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, ale z galaretką jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo fajnie:))
OdpowiedzUsuńChciałam troszkę urozmaicić zwykłą masę budyniową.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Cudowna :) i pomysłowa :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo! Uwielbiam karpatkę a taka jest znacznie bardziej atrakcyjna i na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńOj bardzo pyszna:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
O, a to dla mnie nowość- muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:)
OdpowiedzUsuń