środa, 14 października 2015

Karpatka z galaretką.

Przepis na to ciasto dostałam kilka lat temu,postanowiłam masę urozmaicić galaretką.Troszkę czasu trzeba poświęcić,żeby przygotować to ciasto,ale warto.Zapraszam:)
 


Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki wody
25 dag masła lub margaryny
8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
galaretka o dowolnym smaku ( u mnie truskawkowa )

Dodatkowo:
masło do formy
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Do garnka wlewamy wodę,dodajemy masło lub margarynę i zagotowujemy.Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy najlepiej mikserem,gotujemy,aż masa zgęstnieje.Ciasto studzimy.Przestudzone ciasto przekładamy do misy i ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku i proszek do pieczenia.Ciasto powinno być gładkie.


2.Ciasto przekładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem o wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone placki studzimy


 3.Z mleka i budyni gotujemy budyń.Studzimy.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do zastygnięcia,gdy zastygnie kroimy ją w kostkę i delikatnie mieszamy ja z masą budyniową.


4. Zimne placki przekładamy masą ,z wierzchu ciasto posypujemy cukrem pudrem.Ciasto odstawiamy do stężenia.Po tym czasie kroimy i podajemy.
5.Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Nie przepadam za karpatką, ale taki urozmaicony kawałeczek tego ciasta to bym skonsumowała :P :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast, ale z galaretką jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo fajnie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałam troszkę urozmaicić zwykłą masę budyniową.:)
    Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowo! Uwielbiam karpatkę a taka jest znacznie bardziej atrakcyjna i na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń