Bardzo smaczna zupa pieczarkowa,która dzięki lanym kluseczkom zupa jest bardziej syta.Polecam na rozgrzewający obiad.Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo pieczarek
2 duże marchewki
1 łyżka masła
4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
koperek według uznania ( suszony,świeży lub mrożony )
kluseczki:
2 jajka
kilka łyżek mąki pszennej
szczypta soli
Wykonanie:
1.Pieczarki i marchewki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie pieczarki kroimy w plasterki,a marchewki w słupki.
2.W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy pieczarki i marchewki,chwilę
przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.Gdy
składniki będą miękkie trochę zupy wlewamy do śmietany,mieszamy i
wlewamy do zupy,zagotowujemy.
3.Jajka wbijamy do kubka,lekko roztrzepujemy widelcem,dodajemy sól i
stopniowo wsypujemy mąkę,mieszamy, aż ciasto będzie dość gęste.
4.Do gotującej się zupy wlewamy ciasto na kluseczki,gotujemy kilka
chwil.Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody.Na koniec
zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,oraz dodajemy koperek
posiekany.Podajemy.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz