Składniki:
5 dag drożdży
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
15 dag sera żółtego
kilka suszonych pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z pomidorów
dodatkowo:
oliwa z pomidorów do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,jedną łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę,sól,zioła prowansalskie,oliwę,starty ser,jajko i pomidory.Następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewamy pozostałe ciepłe mleko.
2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie z ciasto przekładamy do foremki posmarowanej oliwą z pomidorów o wymiarach 7 cm x30 cm x 8 cm .Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Studzimy i kroimy.
Przydałby mi się taki pachnący chlebuś do śniadania. Bardzo fajny pomysł;))
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam,lub polecam upiec:)
OdpowiedzUsuń