Bardzo lubię piernik i sernik,do głowy przyszedł mi pomysł,żeby połączyć
razem te dwa ciasta.Nie ukrywam,że wyszło pysznie.Takie ciasto możemy
również upiec na świąteczny stół lub dla gości.Zapewniam,że wszystkim
posmakuje.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto piernikowe:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu prawdziwego
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1 przyprawa do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki amoniaku
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę,cukier i mleko przekładamy do garnka,następnie zagotowujemy i studzimy.
Do wystudzonej masy dajemy żółtka,miód,mąkę,przyprawę do piernika,sodę i amoniak,następnie dokładnie ucieramy.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę,następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie
stopniowo wbijamy po jednym jajku,dodajemy budynie w proszku,proszek do
pieczenia i ser,dokładnie ucieramy.
3. Do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub
folią aluminiową wykładamy ciasto piernikowe, a na ciasta wykładamy
masę serową.
4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone ciasto studzimy w blaszce.
5. Ciasto kroimy na kawałki.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w
kąpieli wodnej,następnie dekorujemy pokrojone ciasto.Odstawiamy na
kilkanaście minut,żeby polewa zastygła.Podajemy.
6.Smacznego.
Bardzo pomysłowe ciacho i na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję,ciasto wyszło bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńPycha- kolejny serniczek do kolekcji- zrobię na święta:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam,że pyszny.
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić:)