sobota, 17 października 2015

Sernik na pierniku z polewą czekoladową.

Bardzo lubię piernik i sernik,do głowy przyszedł mi pomysł,żeby połączyć razem te dwa ciasta.Nie ukrywam,że wyszło pysznie.Takie ciasto możemy również upiec na świąteczny stół lub dla gości.Zapewniam,że wszystkim posmakuje.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto piernikowe:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu prawdziwego
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1 przyprawa do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki amoniaku
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę,cukier i mleko przekładamy do garnka,następnie zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej masy dajemy żółtka,miód,mąkę,przyprawę do piernika,sodę i amoniak,następnie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę,następnie delikatnie mieszamy z ciastem.


2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku,dodajemy budynie w proszku,proszek do pieczenia i ser,dokładnie ucieramy.


3. Do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową wykładamy ciasto piernikowe, a na ciasta wykładamy masę serową.


4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone ciasto studzimy w blaszce.


5. Ciasto kroimy na kawałki.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy pokrojone ciasto.Odstawiamy na kilkanaście minut,żeby polewa zastygła.Podajemy.


6.Smacznego.

4 komentarze: