Teraz jest sezon na grzyby,warto więc przygotować z nich różne dania. Ja
dzisiaj zrobiłam kotleciki. Polecam podać je z ziemniaczkami i ulubioną
surówką. Idealne na bezmięsny obiad.Zapraszam:)
Składniki:
1 kg leśnych grzybów ( u mnie prawdziwki i czerwone kozaki)
2 jajka
sól i pieprz do smażenia
olej do smażenia
1 bułka namoczona i dociśnięta
1 cebula
bułka tarta
Wykonanie:
1.Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy.
Obgotowane bardzo dokładnie odcedzamy i studzimy.
2. Cebulę obieramy, a grzyby mielimy w maszynce razem z cebulą i odciśniętą bułką.
3. Do masy grzybowej wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,
dokładnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce
tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej
strony.
4. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
Rady:
Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę bułki tartej i
schłodzić kilka minut w lodówce. Z porcji wyszło mi 8 kotlecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz