Ciasto dzięki dodatkowi sera białego jest bardzo mięciutkie i puszyste.
Do ich upieczenia użyłam świeżych grzybów, moich ulubionych prawdziwków.
Możemy je podać z czerwonym barszczykiem. Polecam upiec je na
przekąskę.Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek.
Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
10 dag sera białego
20 dag mąki pszennej
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
farsz:
25 dag grzybów leśnych
1 cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ser biały przekładamy do miski, dodajemy mleko i olej, ucieramy,
następnie dodajemy sól, cukier i jajko, dokładnie ucieramy, do utartej
masy wkruszamy drożdże i znów ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną
i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3. Grzyby oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie grzyby i cebulę
dusimy do miękkości na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Studzimy.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz grzybowy i zlepiamy na pół.
5. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zrumienienia.
6.Smacznego.
Wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuń