2 skrzydełka
1 duża marchewka
kawałek pora
4 ziemniaki
4 łyżki kaszy jaglanej
1 szklanka śmietany 12 %
koperek według uznania (suszony,świeży lub mrożony )
sól i pieprz do smaku
1 mała łyżeczka mąki pszennej
Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i zalewamy zimną wodą,następnie gotujemy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je a wywar przecedzamy.Powinno być około półtora litra wywaru.
2.Warzywa obieramy,płuczemy i osuszamy.Ziemniaki kroimy w kostkę.Marchewkę ścieramy na tace o dużych oczkach.Por kroimy w cienkie plasterki.Kaszę płuczemy zimną wodą i dokładnie osączamy. Warzywa i kaszę wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw.
3.Śmietanę mieszamy z mąkę pszenną i kilkoma łyżkami gorącej zupy,następnie wlewamy do zupy i zagotowujemy.Zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i koperkiem.
4.Smacznego.
Pożywna i zdrowa jesienna zupka:) Takie lubię najbardziej o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńMasz rację jest bardzo pożywna,moja ulubiona.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:)
O mamy takie same miseczki :) zupka pyszna :)
OdpowiedzUsuńJeszcze żółtą miseczkę planuję kupić.Dzięki:)
OdpowiedzUsuń