środa, 21 października 2015

Cebulaczki.

Takie cebulaczki możemy przygotować na przekąskę. Sprawdzą się również podane na obiad np. z czerwonym barszczykiem lub udekorowane ketchupem. Smakują na ciepło jak i na zimno.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
25 mąki pszennej
2 dag świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 12 %
1 jajko
łyżka oleju
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Farsz:
2 cebule
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
margaryna do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki

Wykonanie:
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i roztarte drożdże, następnie zagniatamy ciasto.


2.Cebule obieramy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości ( uważamy żeby za mocno nie zrumienić ) . Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. 


 3.Przygotowane ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Następnie kroimy w kwadraty lub prostokąty. Na każdy nakładamy farsz cebulowy i zlepiamy brzegi.


4. Przygotowane cebulaczki układamy na blasze uprzednio posmarowanej margaryną i posypanej mąką pszenną.


5. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


6.Smacznego.

2 komentarze: