Składniki:
Ciasto:
25 mąki pszennej
2 dag świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 12 %
1 jajko
łyżka oleju
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
Farsz:
2 cebule
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
margaryna do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki
Wykonanie:
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i roztarte drożdże, następnie zagniatamy ciasto.
2.Cebule obieramy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i
dusimy do miękkości ( uważamy żeby za mocno nie zrumienić ) . Na koniec
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Przygotowane cebulaczki układamy na blasze uprzednio posmarowanej margaryną i posypanej mąką pszenną.
5. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Smacznego.
Znów smaczny przepisik dla mojego męża :) Bardzo lubi cebulaczki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam zrobić.:)
OdpowiedzUsuń