Pierwszy raz robiłam ten dżem,smak i zapach cudowny.Warto zrobić kilka słoiczków,będzie później do naleśników.Zapraszam:)
Składniki:
1 kg dyni
2 szklanki cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
Wykonanie:
1.Dynię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie usuwamy pestki, miąższ
ważymy żeby był kilogram dyni. Następnie kroimy na małe kawałeczki i
przekładamy do garnka, podlewamy około pół szklanki wody i dusimy do
miękkości dyni.
2.Następnie wsypujemy cukier i smażymy cały czas mieszając, aż dżem będzie
gęsty. Pod koniec smażenia gdy dżem będzie już gęsty dodajemy
wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Smażymy jeszcze około 10 minut.
3. Gorący dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.
4.Smacznego.
Fajnie połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńI pyszne.Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńNietypowo a wydaje się całkiem proste do wykonania :) Trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wypróbować:)
OdpowiedzUsuń