Niezwykle kruche i smaczne mięsko,do tego pyszny i aromatyczny sos z
leśnymi grzybami.Prawdziwki to moje ulubione grzyby.To danie możemy
podać z ulubioną surówką i ziemniakami.Idealne na niedzielny obiad lub dla gości.Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo schabu
pół kilo świeżych prawdziwków
2 średnie cebule
1 łyżeczka mąki pszennej
4 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
olej
marynata do mięs klasyczna
Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w
plastry.Plastry mięsa nacieramy marynatą to mięs i olejem.Odstawiamy
mięso w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
2.Grzyby oczyszczamy,płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie kroimy
na większe kawałki.Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry schabu z obu stron.Mięso
przekładamy do garnka,dodajemy grzyby i cebulę,zalewamy gorącą wodą i
dusimy do miękkości często mieszają.Ja dusiłam całość około 50 minut.
4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną,wlewamy kilka łyżek gorącego
sosu,mieszamy i wlewamy do mięsa,mieszamy żeby nie było grudek.Chwilę
sos gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Smacznego.
Pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.Nie ukrywam,że było pysznie:)
UsuńAle smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję,było pyszne:)
OdpowiedzUsuń