poniedziałek, 19 października 2015

Schab duszony z prawdziwkami.

Niezwykle kruche i smaczne mięsko,do tego pyszny i aromatyczny sos z leśnymi grzybami.Prawdziwki to moje ulubione grzyby.To danie możemy podać z ulubioną surówką i ziemniakami.Idealne na niedzielny obiad lub dla gości.Zapraszam:)




Składniki:
 pół kilo schabu
pół kilo świeżych prawdziwków
2 średnie cebule
1 łyżeczka mąki pszennej
4 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
olej
marynata do mięs klasyczna

Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry.Plastry mięsa nacieramy marynatą to mięs i olejem.Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
2.Grzyby oczyszczamy,płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie kroimy na większe kawałki.Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry schabu z obu stron.Mięso przekładamy do garnka,dodajemy grzyby i cebulę,zalewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości często mieszają.Ja dusiłam całość około 50 minut.
4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną,wlewamy kilka łyżek gorącego sosu,mieszamy i wlewamy do mięsa,mieszamy żeby nie było grudek.Chwilę sos gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Smacznego.

4 komentarze: