Ten torcik jest niezwykle pyszny, puszysty i delikatny. Puszyste
biszkopty przełożyłam delikatnym kremem z brzoskwiniami. Tort upiekłam z
okazji rocznicy ślubu. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt makowy:
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki suchego zmielonego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
25 dag masła lub margaryny
około 5 łyżek cukru pudru
1 puszka brzoskwiń w zalewie
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
kilka łyżek wiórek kokosowych
Wykonanie:
1.Biszkopt makowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą
soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się
cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i
mak,delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o
średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170
stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
2.Biszkopt kokosowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą
soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się
cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i
wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o
średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170
stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
3.Biszkopt czekoladowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą
soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się
cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i
kakao,delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o
średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170
stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
4. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy,wlewamy
rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości.Budyń studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie
stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.Około 3-4 łyżki masy
odkładamy.
Brzoskwinie dokładnie osączamy z zalewy,następnie kroimy w kostkę i
mieszamy delikatnie z masą.
5.Przestudzone krążki biszkoptowe przekładamy masą.Następnie boki i wierzch tortu smarujemy odłożoną masą.
6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch
tortu.Wiórkami kokosowymi obtaczamy boki tortu.Tort wstawiamy do lodówki
do stężenia,najlepiej na całą noc.
7.Smacznego.
Eksplozja smaków:) przepysznie wygląda ten tort. Pracochłonny, ale efekt bardzo fajny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.Nie ukrywam ,że torcik jest pyszny:)
OdpowiedzUsuń