sobota, 31 października 2015

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

Ten torcik jest niezwykle pyszny, puszysty i delikatny. Puszyste biszkopty przełożyłam delikatnym kremem z brzoskwiniami. Tort upiekłam z okazji rocznicy ślubu. Zapraszam:)




Składniki:
 Biszkopt makowy:
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki suchego zmielonego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy:
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
25 dag masła lub margaryny
około 5 łyżek cukru pudru
1 puszka brzoskwiń w zalewie

Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
kilka łyżek wiórek kokosowych

Wykonanie:
1.Biszkopt makowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i mak,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.

2.Biszkopt kokosowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i wiórki kokosowe,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.

3.Biszkopt czekoladowy:białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek i kakao,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.

4. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do miękkości.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.Około 3-4 łyżki masy odkładamy. Brzoskwinie dokładnie osączamy z zalewy,następnie kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z masą.

5.Przestudzone krążki biszkoptowe przekładamy masą.Następnie boki i wierzch tortu smarujemy odłożoną masą.

6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch tortu.Wiórkami kokosowymi obtaczamy boki tortu.Tort wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.

7.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Eksplozja smaków:) przepysznie wygląda ten tort. Pracochłonny, ale efekt bardzo fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję.Nie ukrywam ,że torcik jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń