piątek, 30 października 2015

Zupa ziemniaczana z cebulą,czosnkiem i boczkiem.

Pomimo,że zupa nie jest zabielana jest bardzo syta.Idealna na chłodne dni,ponieważ pysznie rozgrzewa.Ziemniaki,cebula,czosnek,boczek i przyprawy sprawiają,że zupa jest niezwykle aromatyczna.Zapraszam:)




Składniki:
 4 skrzydełka z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
20 dag wędzonego boczku
4 duże ziemniaki
1 łyżka masła do smażenia
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku
koperek według uznania
majeranek suszony według uznania

Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy i myjemy.Następnie przekładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy.
2.Czosnek,cebulę i ziemniaki obieramy.Ziemniaki płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy razem z boczkiem,cebulą i czosnkiem w kosteczkę.
3. W drugim garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę i chwile przesmażamy,gdy będzie szklista dodajemy czosnek i boczek,chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wrzucamy ziemniaki i listek laurowy,znów przesmażamy.Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,koperkiem i majerankiem.Podajemy bardzo gorącą.
5.Smacznego.
Jesienne zupy

5 komentarzy:

  1. Mniam:) uwielbiam takie sycące i rozgrzewające zupy o tej porze roku. Już nawet nie potrzeba drugiego dania:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat na tę porę roku takie zupy są idealne.Ta zupa jest wyjątkowo syta:)

    OdpowiedzUsuń