Biszkopt, pyszna, lekko kwaśna masa z ananasa i wiórek kokosowych to
bardzo pyszne połączenie. Ciasto nawet nie wymaga dużo pracy .Możemy je
upiec do popołudniowej kawy lub dla gości.Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa ananasowa:
1 puszka ananasów
1 galaretka cytrynowa
1 budyń waniliowy
1 kostka masła lub margaryny (25 dag)
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka
i jeszcze chwilę ubijamy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia,
wsypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do
torownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem
czy jest upieczony. Studzimy.
2. Ananasy dokładnie osączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki. Na
odsączonej zalewie gotujemy budyń (powinno być około 1 szklanka syropu).
Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę w proszku i dokładnie
wymieszamy (nie gotujemy już z galaretką) . Budyń studzimy. Masło
ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy
wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pokrojone
ananasy, mieszamy.
3. Na upieczony i wystudzony biszkopt nakładamy masę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.
4.Smacznego.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
OdpowiedzUsuńPiękny- taki delikatny i gustowny w jasnych barwach, bo że smaczny to wiem na pewno:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam,że bardzo pyszny:)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam:)