Na podwieczorek polecam piaskowe ciasteczka w kształcie pieczarek. Są takie sypkie i idealnie pasują do goracej kawy, herbaty czy kakao. Do przygotowania w 15 minut plus pieczenie, więc idealne na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Te ciasteczka są dość popularne, jedni je lubią, a inni nie. My je lubimy. Kto nie próbował to polecam spróbować, nawet z mniejszej porcji. Udanych wypieków życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki tortowej
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1 łyżeczka kakao
mąka pszenna to posypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Masło lub margarynę, jajko, cukier waniliowy, cukier puder ucieramy na puszystą
masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, następnie ucieramy do
połączenia się składników. Ciasto przekładamy na stolnicę i
zagniatamy, jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze mąki tortowej i zagniatamy.
2. Z ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy kuleczki. Gwint małej butelki po
wodzie maczamy w kakao i wciskamy lekko w kuleczkę ciasta, formując
pieczarkę. Za każdym razem maczamy gwint w kakao.
3. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do
pieczenia, zachowujemy dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka znacznie
urosną.
4. Następnie ciasteczka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy, zdejmujemy z blaszki i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 4 blaszki ciastek.
Zachowujemy odstępy ponieważ ciasteczka urosną.
Fajne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo fajne te ciastka:) u mnie też czekają w kolejce:))
OdpowiedzUsuńBardzo polecam upiec :)
Usuń