sobota, 10 października 2015

Piaskowe ciasteczka ,,pieczarki''

Na podwieczorek polecam piaskowe ciasteczka w kształcie pieczarek. Są takie sypkie i idealnie pasują do goracej kawy, herbaty czy kakao. Do przygotowania w 15 minut plus pieczenie, więc idealne na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Te ciasteczka są dość popularne, jedni je lubią, a inni nie. My je lubimy. Kto nie próbował to polecam spróbować, nawet z mniejszej porcji. Udanych wypieków życzę.

 






Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

20 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki tortowej

1 jajko

1 łyżka cukru waniliowego

pół łyżeczki sody oczyszczonej

 

Dodatkowo:

1 łyżeczka kakao

mąka pszenna to posypania stolnicy





Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Masło lub margarynę, jajko, cukier waniliowy, cukier puder ucieramy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki i sodę oczyszczoną, następnie ucieramy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy, jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze mąki tortowej i zagniatamy.


2. Z ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy kuleczki. Gwint małej butelki po wodzie maczamy w kakao i wciskamy lekko w kuleczkę ciasta, formując pieczarkę. Za każdym razem maczamy gwint w kakao.
 

3. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka znacznie urosną.

4. Następnie ciasteczka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy, zdejmujemy z blaszki i podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 4 blaszki ciastek.

Zachowujemy odstępy ponieważ ciasteczka urosną.

 



4 komentarze: