Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 jajka
3 i pół szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
Farsz:
25 dag surowej szynki wieprzowej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
olej do smażenia
pół puszki kukurydzy
sól i pieprz do smaku
papryka słodka mielona według uznania
przyprawa kebab-gyros według uznania
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Mięso płuczemy,osuszamy i mielimy w maszynce.Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy,uważamy,żeby za mocno nie rumienić.Dodajemy mięso i jeszcze chwilę smażymy.Następnie dodajemy pomidory pelati i całość smażymy do miękkości i zgęstnienia farszu.Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką słodką,bazylią,oregano i przyprawą kebab-gyros.Farsz studzimy.
2. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.Po tym czasie do mąki dodajemy sól,olej,jajka,rozczyn i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
3. Na stolnicy posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki o średnicy około 12 cm.Na każdy krążek nakładamy porcje farszu.Następnie zlepiamy dwa brzegi formując łódeczkę.
4. Tak przygotowane łódeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką.Należy zachować odstępy,bo znacznie urosną.
5.Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Jak zwykle same pyszności:)
OdpowiedzUsuń