poniedziałek, 12 października 2015

Pieczony kurczak miodowo-paprykowy.

Pyszny i soczysty kurczak ,z bardzo chrupiącą skórką.Lekko słodkie i paprykowe mięso.Możemy podać z ulubionymi dodatkami np.ziemniakami,ryżem i ulubioną surówką.Zapraszam:)


Składniki:
 1 kurczak (waga około 2 kg )
sól i pieprz do smaku
słodka papryka w proszku
miód prawdziwy (3-4 łyżki )
olej

Wykonanie:
1.Kurczaka oczyszczamy,myjemy i bardzo dokładnie osuszamy.
2.Następnie kurczaka nacieramy solą,pieprzem i słodką papryką w proszku,za pomocą pędzelka kurczaka lekko smarujemy olejem.
3. Kurczaka układamy na blaszce do pieczenia,podlewamy olejem i odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.
4.Po tym czasie kurczaka pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia i miękkości mięsa.Podczas pieczenia kurczaka od czasu do czasu polewamy wywarem z pieczenia,mięso wtedy będzie bardziej soczyste.
5.Pod koniec pieczenia za pomocą pędzelka całego kurczaka smarujemy miodem.
6. Smacznego.

4 komentarze: