Pyszny i soczysty kurczak ,z bardzo chrupiącą skórką.Lekko słodkie i
paprykowe mięso.Możemy podać z ulubionymi dodatkami np.ziemniakami,ryżem
i ulubioną surówką.Zapraszam:)
Składniki:
1 kurczak (waga około 2 kg )
sól i pieprz do smaku
słodka papryka w proszku
miód prawdziwy (3-4 łyżki )
olej
Wykonanie:
1.Kurczaka oczyszczamy,myjemy i bardzo dokładnie osuszamy.
2.Następnie kurczaka nacieramy solą,pieprzem i słodką papryką w proszku,za pomocą pędzelka kurczaka lekko smarujemy olejem.
3. Kurczaka układamy na blaszce do pieczenia,podlewamy olejem i odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.
4.Po tym czasie kurczaka pieczemy około półtorej godziny w temperaturze
180 stopni,do zrumienienia i miękkości mięsa.Podczas pieczenia kurczaka
od czasu do czasu polewamy wywarem z pieczenia,mięso wtedy będzie
bardziej soczyste.
5.Pod koniec pieczenia za pomocą pędzelka całego kurczaka smarujemy miodem.
6. Smacznego.
Delikatne mięsko, minimum przypraw i chrupiąca miodowa skórka:) Musiał być pyszny:))
OdpowiedzUsuńBył bardzo pyszny.Dziękuję:)
UsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asia:)
OdpowiedzUsuń