Niezwykle pyszny torcik,lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej
galaretki i soku z cytryny.Wprost nie można się od niego oderwać.Zapraszam z filiżanką kawy.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa cytrynowa:
2 jajka
1 żółtko
pół szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
2 kostki masła lub margaryny (po 20 dag każda)
sok z cytryny (według uznania)
Dodatkowo:
6 łyżek wiórek kokosowych
1 galaretka cytrynowa
1 puszka ananasów
Wykonanie:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie dodajemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i
chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do
pieczenia.Delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do
pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony
biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Jajka i żółtko wbijamy do miski,dodajemy cukier.Miskę umieszczamy na
garnku z gotującą się wodą i miksujemy przez kilka minut,aż powstanie
gęsta masa,zdejmujemy z garnka i dalej ubijamy do wystygnięcia i
zgęstnienia masy ( możemy miskę włożyć do drugiej z zimną wodą,szybciej
masa nam przestygnie) .
4. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do
lekkiego stężenia.
Masło ucieramy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy masę
jajeczną i ucieramy.Do puszystej masy dodajemy lekko tężejącą galaretkę i
dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i
ucieramy.
5. Masą przekładamy krążki biszkoptowe,smarujemy również wierzch i boki tortu.Boki tortu obtaczamy wiórkami kokosowymi.
6. Ananasa odsączmy bardzo dokładnie z zalewy,kroimy i układamy na wierzchu
tortu.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy
stężenia.Lekko tężejącą wykładamy na ananasa.
7. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
8.Smacznego.
Super torcik, ta masa mnie bardzo zaciekawiła
OdpowiedzUsuńDziękuję,a masa jest lekko kwaśna,taka nie za słodka:)
OdpowiedzUsuń