sobota, 27 czerwca 2015

Domowy makaron.

Nie ma co ukrywać,że domowy makaron jest najlepszy.Wystarczy poświęcić trochę czasu żeby go przygotować.Taki makaron jest świetnym dodatkiem do rosołu lub zup.Może nie wyszedł mi tak cieniutki jak chciałam,ale wyszedł bardzo pyszny.Zapraszam.




Składniki:

Ciasto:
 2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
szczypta soli

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania

Wykonanie:
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól.


2. Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny.


3. Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.


4. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał.


5. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.


6. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.


7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz