Bardzo prosta w wykonaniu tarta,ale za to bardzo pyszna.Delikatny serek
,truskawki i kruche ciasto to bardzo pyszne połączenie.Polecam do
popołudniowej kawki.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
około 30 dag truskawek
Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odkładamy do
lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej
mąką stolnicy i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy 25
cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
2. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 25
minut,do zrumienienia.Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.
3. Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.
4.Serek truskawkowy wykładamy na przestudzone ciasto.Następnie dekorujemy
pozostałymi truskawkami.Gotową tartę wkładamy do lodówki do stężenia.
5.Smacznego.
Super tarta! A masy z mascarpone uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Ania.Oj, mascarpone to i ja uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)