czwartek, 18 czerwca 2015

Krucha tarta z mascarpone i truskawkami.

Bardzo prosta w wykonaniu tarta,ale za to bardzo pyszna.Delikatny serek ,truskawki i kruche ciasto to bardzo pyszne połączenie.Polecam do popołudniowej kawki.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
około 30 dag truskawek

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odkładamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
2. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 25 minut,do zrumienienia.Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.
3. Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.
4.Serek truskawkowy wykładamy na przestudzone ciasto.Następnie dekorujemy pozostałymi truskawkami.Gotową tartę wkładamy do lodówki do stężenia.
5.Smacznego.

2 komentarze: