wtorek, 23 czerwca 2015

Pszenny chleb na maślance.

Chleb na maślance piekłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Chlebek wyszedł niezwykle pyszny i delikatny w smaku.Polecam upiec na śniadanie lub kolację.Zapraszam.



 Składniki:
 3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maślanki
5 dag drożdży
2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania foremki

Wykonanie:
1. Maślankę wkładamy na chwilę do miski z ciepłą wodą ,żeby troszkę się ociepliła.Następnie przelewamy ją do miski,dodajemy cukier,drożdże ,1 łyżkę mąki i rozcieramy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu.
2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy mąkę,sól i masło,następnie zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłym miejscu.
3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem.Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy do foremki.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Studzimy i podajemy.
5.Smacznego.

Rady:
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz