Domowa zupka z domowym makaronem.Do tej pory do zupy dodawałam kupny
makaron,dzisiaj postanowiłam zrobić makaron sama.Zupa wyszła bardzo syta
i bardzo pyszna.Zapraszam.
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
sól i pieprz do smaku
1 szklanka śmietany 12 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
koperek i natka pietruszki ( według uznania )
kilka łyżek przecieru pomidorowego
Makaron:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
szczypta soli
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Wykonanie:
1. Makaron:
Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól.
Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny.
Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w
prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół
godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie
posklejał.
Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i
mieszamy,żeby się nie posklejał.
2. Skrzydełka oczyszczamy,płuczemy i osuszamy.Warzywa obieramy i płuczemy i
kroimy w słupki.
Mięso razem z warzywami przekładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą.Gotujemy do miękkości.Skrzydełka wyjmujemy (możemy je użyć do
drugiego dania ) .Wywar możemy przecedzić.
3. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody,dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
4. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy,wlewamy śmietanę,zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Na talerze nakładamy porcje makaronu,nalewamy zupę i posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperkiem.Podajemy.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz