Uwielbiam pierogi z truskawkami,u mnie obowiązkowo muszą być zrobione co
najmniej raz w sezonie truskawkowym.Najbardziej smakują mi polane
stopionym masłem i posypane cukrem.Polecam na podwieczorek.Przepis na około 35-40 pierogów.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
niepełna szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
około 20 truskawek
cukier do posypania
masło do polania
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki,następnie przekrawamy na mniejsze kawałki.
2. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
3. Na każdy krążek ciasta nakładamy truskawki i zlepiamy formując pierogi.
4. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Ugotowane odcedzamy.
5. Na patelni roztapiamy masło.Pierogi nakładamy na talerze,polewamy masłem i posypujemy cukrem.Podajemy od razu gorące.
6.Smacznego.
Jak ja kocham takie pierożki!
OdpowiedzUsuńTakie pierożki uwielbia chyba każdy:)
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe!
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe!
OdpowiedzUsuńOj tak,Agata:)
UsuńJa uwielbiam ,w sezonie chociaż raz robię:)