Najlepsze ciasto ucierane jakie do tej pory jadłam,myślę,że to za sprawą
maślanki,którą pierwszy raz dodałam do ciasta.Niezwykle mięciutkie i
delikatne w smaku.Wprost nie można mu się oprzeć.Zapraszam.
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mąki tortowej
100 ml oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszki do pieczenia
około 50 dag truskawek
kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie
dodajemy olej i maślankę,chwilę ucieramy.Na koniec dodajemy mąkę i
proszek do pieczenia,delikatnie ucieramy.
2. Truskawki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie przekrawamy na
pół.Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do
pieczenia,o wymiarach 21 cm x 35 cm.Na ciasto układamy truskawki.
3. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami
palców,aż powstaną małe grudki,następnie kruszonkę wykładamy na
truskawki.
4. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180stopni.Studzimy w formie,wyjmujemy i podajemy.
5.Smacznego.
Robiłam bardzo podobne, jest przepyszne, dużo lepsze niż na jogurcie
OdpowiedzUsuńNa maślance robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona tym ciastem jest tak delikatne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, takie ciasta z owocami sa najlepsze:))
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:)
OdpowiedzUsuńFakt,ciasta z owocami są pyszne:)