niedziela, 21 czerwca 2015

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.

Najlepsze ciasto ucierane jakie do tej pory jadłam,myślę,że to za sprawą maślanki,którą pierwszy raz dodałam do ciasta.Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku.Wprost nie można mu się oprzeć.Zapraszam.




Składniki:
 3 jajka
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mąki tortowej
100 ml oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszki do pieczenia
około 50 dag truskawek

kruszonka:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
3 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy olej i maślankę,chwilę ucieramy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie ucieramy.


2. Truskawki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie przekrawamy na pół.Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 21 cm x 35 cm.Na ciasto układamy truskawki.


3. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie kruszonkę wykładamy na truskawki.


4. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180stopni.Studzimy w formie,wyjmujemy i podajemy.


5.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Robiłam bardzo podobne, jest przepyszne, dużo lepsze niż na jogurcie

    OdpowiedzUsuń
  2. Na maślance robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona tym ciastem jest tak delikatne i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, takie ciasta z owocami sa najlepsze:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miły komentarz:)
    Fakt,ciasta z owocami są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń