Tak wykonane krokiety są bardzo pyszne.Młoda kapusta jest bardzo
delikatna i bardzo smaczna.Krokiety możemy podać z barszczykiem.Są tanie
w wykonaniu i bardzo syte.Z przepisu wyszło mi 12 sztuk krokietów.Naleśniki usmażyłam o średnicy około 20 cm.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mleka
pół szklanki gazowanej wody
pół łyżeczki soli
2 i pół szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
Farsz:
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
1 duża cebula
30 dag dowolnej kiełbasy
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku
Dodatkowo:
olej do smażenia
2 jajka
bułka tarta do panierowania ( około pół szklanki )
Wykonanie:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści,następnie drobno
kroimy,płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Gdy kapusta
będzie miękka bardzo dokładnie odcedzamy.
Cebulę obieramy i razem z kiełbasą kroimy w drobną kostkę,następnie
każdą osobno przesmażamy na oleju,cebulę lekko rumienimy.Przekładamy do
kapusty,dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ,chwilę
jeszcze przesmażamy.Farsz studzimy.
2. Ciasto na naleśniki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek,następnie
odstawiamy na około pół godziny.Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki
na odrobinie oleju,na rozgrzanej patelni z obu stron.Usmażone naleśniki
studzimy.
3. Na naleśniki nakładamy porcje farszu,zwijamy krokieciki,następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
4. Przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z
każdej strony,następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru
tłuszczu.
5.Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk krokietów.Naleśniki usmażyłam o średnicy około 20 cm.
Przygotowane krokiety możemy włożyć na kilkanaście minut do
lodówki,wtedy lekko stężeją i nie będą się rozwijały w trakcie smażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz