piątek, 12 czerwca 2015

Krokiety z młodą kapustą i kiełbaską.

Tak wykonane krokiety są bardzo pyszne.Młoda kapusta jest bardzo delikatna i bardzo smaczna.Krokiety możemy podać z barszczykiem.Są tanie w wykonaniu i bardzo syte.Z przepisu wyszło mi 12 sztuk krokietów.Naleśniki usmażyłam o średnicy około 20 cm.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mleka
pół szklanki gazowanej wody
pół łyżeczki soli
2 i pół szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia

Farsz:
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
1 duża cebula
30 dag dowolnej kiełbasy
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku

Dodatkowo:
olej do smażenia
2 jajka
bułka tarta do panierowania ( około pół szklanki )

Wykonanie:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści,następnie drobno kroimy,płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Gdy kapusta będzie miękka bardzo dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy i razem z kiełbasą kroimy w drobną kostkę,następnie każdą osobno przesmażamy na oleju,cebulę lekko rumienimy.Przekładamy do kapusty,dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ,chwilę jeszcze przesmażamy.Farsz studzimy.


2. Ciasto na naleśniki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek,następnie odstawiamy na około pół godziny.Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju,na rozgrzanej patelni z obu stron.Usmażone naleśniki studzimy.


3. Na naleśniki nakładamy porcje farszu,zwijamy krokieciki,następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.


4. Przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony,następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


5.Smacznego.

Rady:
 Z przepisu wyszło mi 12 sztuk krokietów.Naleśniki usmażyłam o średnicy około 20 cm.
Przygotowane krokiety możemy włożyć na kilkanaście minut do lodówki,wtedy lekko stężeją i nie będą się rozwijały w trakcie smażenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz