Prosta i bardzo szybka w wykonaniu.Sprawdzi się gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Polecam do popołudniowej kawki.Zapraszam.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
15 dag masła lub margaryny
cukier puder do smaku
sok z cytryny ( według uznania)
5 dag wiórek kokosowych
1 dowolna galaretka ( u mnie malinowa )
Wykonanie:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie wsypujemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i
wodę i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
i delikatnie mieszamy.
2. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach
24 cm x 35 cm.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Jeszcze
gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą
ściereczkę.Studzimy.
3. Masło ucieramy z cukrem pudrem do smaku na puszysta masę ,dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
4. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie.Galaretkę kroimy w paski i układamy wzdłuż dłuższego boku rolady.Rolujemy.
5. Roladę wkładamy do lodówki do stężenia.Następnie kroimy w plastry i podajemy.
6.Smacznego.
Pomysłowa rolada! Gratuluję tak smakowitego bloga ;)
OdpowiedzUsuńSuper rolada :) wygląda bardzo lekko :) takie właśnie lubię : ) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulettes17.blogspot.no/
Ale ładna!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń