niedziela, 21 czerwca 2015

Bigosik z pieczarek,cebuli,parówek i kukurydzy.

Danie powstało z tego co miałam pod ręką i nie ukrywam,że wyszło bardzo pysznie.Najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.Zapraszam.




Składniki:
 1 kg pieczarek
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
40 dag cienkich parówek
1 łyżka przecieru pomidorowego
kilka łyżek ketchupu
słodka papryka w proszku
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Cebulę,czosnek i pieczarki obieramy,następnie pieczarki płuczemy i osuszamy. Czosnek drobno kroimy,cebulę kroimy w piórka ,a pieczarki w półplasterki.
2. W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy ( uważamy,żeby za mocno nie przypiec ) ,następnie wrzucamy pieczarki i chwilę przesmażamy.Całość dusimy do miękkości często mieszając.
3. Kukurydzę osączamy z zalewy,parówki kroimy w plasterki.Następnie dodajemy do pieczarek i cebuli.Dodajemy również ketchup i przecier pomidorowy.
4. Bigosik przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem,papryką i ziołami prowansalskimi.Chwilę przesmażamy i podajemy.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz