środa, 3 czerwca 2015

Rolada z serkiem mascarpone i jagodami.

Bardzo lekka i bardzo pyszna rolada,idealna do popołudniowej kawki.Serek mascarpone i jagody kamczackie to bardzo pyszne połączenie.Owoce są lekko kwaśne,więc rolada jest nie za słodka,taka w sam raz.Zamiast jagód możemy użyć borówek.Zapraszam.






Składniki:
 Ciasto:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
pół szklanki jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
1. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy żółtka i wodę,chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
2. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w ściereczką rolując roladę.Następnie roladę studzimy.
3. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku i jagodami lub borówkami.
4. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem i zawijamy w roladę.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Kroimy i podajemy.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz