niedziela, 7 czerwca 2015

Placuszki twarogowo-jagodowe.

Bardzo smaczne placuszki,polecam na podwieczorek.Dzięki twarogowi są lekko wilgotne.Jagody nadają im lekkiej kwaskowatości.Do ich przygotowania możemy użyć borówek lub jagód kamczackich.Z przepisu wychodzi około 26 placuszków.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 jajka
10 dag białego sera ( ja użyłam półtłusty )
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
pół szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
półtorej szklanki mąki pszennej
szczypta soli
pół szklanki jagód kamczackich lub borówek ( ja użyłam jagód )

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania placuszków

Wykonanie:
1.Składniki ciasta miksujemy na gładką masę,tak żeby nie było grudek.



2.Na patelni rozgrzewamy olej,następnie smażymy niewielkie placuszki po kilka minut w każdej strony.


3. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


4. Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz