niedziela, 28 czerwca 2015

Żeberka duszone w sosie cebulowo - marchewkowym.

Nie przepadam za żeberkami,ale w takiej wersji bardzo mi smakowały,smakowały również mojej rodzinie.Bardzo smaczne mięsko rozpływające się w ustach w warzywnym sosie.Możemy je podać z ziemniaczkami.Zapraszam.



Składniki:
 1 kg żeberek
4 cebule
4 marchewki
olej do smażenia
przyprawa do żeberek
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej

Wykonanie:
1. Żeberka oczyszczamy,płuczemy,osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki,następnie nacieramy przyprawą do żeberek i odstawiamy na około pół godziny.
2. Cebulę i marchewki obieramy i płuczemy,cebulę kroimy w piórka,a marchewki w słupki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej,następnie obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do garnka razem z olejem ze smażenia,dodajemy warzywa,podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
4. Gdy wszystkie składniki będą miękkie,zagęszczamy sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rady:
 Do żeberek można dodać kostkę mięsną,ale wtedy mniej solimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz