Nie przepadam za żeberkami,ale w takiej wersji bardzo mi
smakowały,smakowały również mojej rodzinie.Bardzo smaczne mięsko
rozpływające się w ustach w warzywnym sosie.Możemy je podać z
ziemniaczkami.Zapraszam.
Składniki:
1 kg żeberek
4 cebule
4 marchewki
olej do smażenia
przyprawa do żeberek
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej
Wykonanie:
1. Żeberka oczyszczamy,płuczemy,osuszamy i dzielimy na mniejsze
kawałki,następnie nacieramy przyprawą do żeberek i odstawiamy na około
pół godziny.
2. Cebulę i marchewki obieramy i płuczemy,cebulę kroimy w piórka,a marchewki w słupki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej,następnie obsmażamy mięso ze wszystkich
stron i przekładamy do garnka razem z olejem ze smażenia,dodajemy
warzywa,podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
4. Gdy wszystkie składniki będą miękkie,zagęszczamy sos mąką wymieszaną w
niewielkiej ilości zimnej wody.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rady:
Do żeberek można dodać kostkę mięsną,ale wtedy mniej solimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz