Bardzo syte i bardzo pożywne danie.Możemy je podać z dowolnymi
dodatkami,ziemniakami,ryżem,makaronem lub pieczywem.Ja podałam z ryżem i
w tej wersji bardzo nam smakowało.Zapraszam.
Składniki:
Klopsiki:
50 dag łopatki wieprzowej
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )
sól i pieprz do smaku
przyprawa do mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
Sos:
pół małego kalafiora
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów ( 40 dag )
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki kukurydzy z puszki
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia ( 2- 3 łyżki )
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w
maszynce.Do mięsnej masy dodajemy odciśniętą bułkę,jajko,bułkę
tartą,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do
mielonego.Dokładnie mieszamy,następnie formujemy małe klopsiki i
obtaczamy je w bułce tartej.Klopsiki obsmażmy ze wszystkich stron na
oleju.
2. Kalafior dzielimy na różyczki,płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzamy.Kukurydzę osączamy z zalewy.
3. Paprykę płuczemy,oczyszczamy i kroimy w paski.Czosnek i cebulę obieramy i kroimy.
4. W garnku rozgrzewamy olej dajemy czosnek i cebulę,chwilę
przesmażamy,następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę
przesmażamy,dodajemy pomidory i klopsiki.Całość dusimy do miękkości
często mieszając.
5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy
kalafior,kukurydzę,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ziołowym i
ziołami prowansalskimi.Jeszcze chwilę przesmażamy.
Podajemy.
6.Smacznego.
Super klopsiki! A ta potrawka zapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję,było bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuń