sobota, 13 czerwca 2015

Klopsiki w warzywnej potrawce.

Bardzo syte i bardzo pożywne danie.Możemy je podać z dowolnymi dodatkami,ziemniakami,ryżem,makaronem lub pieczywem.Ja podałam z ryżem i w tej wersji bardzo nam smakowało.Zapraszam.




Składniki:
 Klopsiki:
50 dag łopatki wieprzowej
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )
sól i pieprz do smaku
przyprawa do mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej

Sos:
pół małego kalafiora
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów ( 40 dag )
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki kukurydzy z puszki
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku

Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia ( 2- 3 łyżki )

 Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce.Do mięsnej masy dodajemy odciśniętą bułkę,jajko,bułkę tartą,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do mielonego.Dokładnie mieszamy,następnie formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.Klopsiki obsmażmy ze wszystkich stron na oleju.
2. Kalafior dzielimy na różyczki,płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzamy.Kukurydzę osączamy z zalewy.
3. Paprykę płuczemy,oczyszczamy i kroimy w paski.Czosnek i cebulę obieramy i kroimy.
4. W garnku rozgrzewamy olej dajemy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy,następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę przesmażamy,dodajemy pomidory i klopsiki.Całość dusimy do miękkości często mieszając.
5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy kalafior,kukurydzę,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi.Jeszcze chwilę przesmażamy. Podajemy.
6.Smacznego.

2 komentarze: