Bardzo lekki i bardzo pyszny torcik bez pieczenia.Najlepiej smakuje
mocno schłodzony z lodówki.Można do niego użyć dowolnego ,ulubionego
smaku galaretki,ja użyłam jabłkowo-miętowej,dzięki temu torcik jest
orzeźwiający.Idealny na lato.Zapraszam.
Składniki:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 dowolne galaretki
około 15 dag okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
1. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową.Następnie dno i boki wykładamy biszkoptami.
2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do
lekkiego stężenia.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
do smaku,następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie
miksujemy.
Masę wlewamy do tortownicy i odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
3. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu,odstawiamy do lekkiego stężenia,następnie wylewamy ją na śmietanę.
4. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Najlepiej na kilka godzin lub na noc
5.Smacznego.
Taki torcik jest idealny na letnie dni, chętnie bym się nim poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńZapewniam,że jest pyszny,taki orzeźwiający za sprawą galaretki miętowo-jabłkowej.
UsuńZapraszam:)
Ach, ach- idealny na dzisiejszy upał- pewnie schłodzony smakuje jak lody-mniam!!!
OdpowiedzUsuńSmakuje bardzo pysznie:)
UsuńFajny torcik :) zapraszam do siebie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dzięki Agata:)
UsuńNa Twojego bloga często zaglądam:)
Również pozdrawiam:)