Bardzo smaczne kotlety mielone na obiad.Połączenie sera mozzarella i
ziół sprawia,że kotleciki pysznie pachną i smakują.Możemy je podać z
ziemniaczkami i ulubioną surówką.Z przepisu wychodzi 6 sztuk.Zapraszam.
Składniki:
30 dag fileta z kurczaka
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )
1 jajko
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
zioła prowansalskie według uznania
2 łyżki bułki tartej
12 dag mozzarelli ( 1 kulka )
dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy razem z bułką w maszynce.
2. Do mięsnej masy dodajemy,jajko,bułkę tartą i przyprawy,następnie dokładnie mieszamy.
3. Ser kroimy na 6 pasków.
4. Mięso dzielimy na 6 części,każdą część spłaszczamy,nakładamy pasek sera i
formujemy podłużne kotleciki,następnie obtaczamy je w bułce tartej.
5. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i
zrumienienia.Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru
tłuszczu.Podajemy.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz