Pyszny deser,słodki, idealny do kawy.Lekko kwaśne truskawki przełamują słodycz bezy,śmietany i czekolady.Do deseru możemy użyć dowolnej czekolady.Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.Zapraszam.
Składniki:
beza:
3 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
śmietana:
śmietana kremówka 30 % ( 1 szklanka)
cukier puder do smaku
truskawki:
50 dag truskawek
1 czekolada biała ( 10 dag )
Wykonanie:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i
ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do
pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczoną bezę
zdjąć z papieru i wystudzić.
2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno cukrem pudrem do smaku.Nałożyć na upieczoną i wystudzoną bezę.
3. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć.Czekoladę stopić w kąpieli
wodnej,każdą truskawkę obtoczyć w czekoladzie .Ułożyć na papierze do
pieczenia go zastygnięcia czekolady.
4. Truskawkami udekorować deser.
5.Smacznego.
Witaj Iza :) nie wiedziałam że masz bloga :) super :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHej Asia,bloga prowadzę od 8 marca,więc dopiero zaczynam.
UsuńZapraszam częściej i pozdrawiam.:)