piątek, 12 czerwca 2015

Pierogi z młodą kapustą.

Bardzo pyszne sezonowe pierogi.Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Wyszły bardzo pyszne,delikatne w smaku.Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.Polecam na bezmięsny obiad.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Farsz:
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
1 cebula
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku

Do polania:
1 mała cebula
2-3 łyżki masła

Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania

Wykonanie:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści,drobno kroimy,płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia,następnie przekładamy do kapusty.Dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę przesmażamy i studzimy.
 2. Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
3. Następnie ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
4. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
6. Pierogi nakładamy na talerze polewamy cebulą z masłem i podajemy.
7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz