Bardzo pyszne sezonowe pierogi.Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na
pewno nie ostatni.Wyszły bardzo pyszne,delikatne w smaku.Z przepisu wychodzi około 35-40 pierogów.Polecam na
bezmięsny obiad.Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
1 cebula
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku
Do polania:
1 mała cebula
2-3 łyżki masła
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Wykonanie:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści,drobno kroimy,płuczemy,zalewamy
gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy.
Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy na oleju do miękkości i lekkiego
zrumienienia,następnie przekładamy do kapusty.Dodajemy
koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,chwilę przesmażamy i
studzimy.
2. Z podanych składników stopniowo dolewając wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
3. Następnie ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,nakładamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
4. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5. Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
6. Pierogi nakładamy na talerze polewamy cebulą z masłem i podajemy.
7.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz