Klopsiki zapiekane są bardzo smaczne i bardzo syte.Możemy je podać z
ziemniakami i ulubioną surówką.Danie jest niedrogie i szybkie w
wykonaniu.Z przepisu wyszło mi 12 klopsików.Zapraszam.
Składniki:
Klopsiki:
filet z kurczaka (około 30 dag )
1 jajko
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
1 opakowanie zupy cebulowej ( ja użyłam francuskiej )
olej do smażenia
1 szklanka śmietany 12 %
bułka tarta do obtoczenia pulpecików
20 dag żółtego sera
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy razem z
bułką w maszynce.Do mięsnej masy wbijamy jajko,dodajemy bułkę
tartą,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy i
formujemy klopsiki obtaczając je w bułce tartej.Następnie obsmażamy je
na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Zupę cebulową wsypujemy do śmietany i dokładnie mieszamy.
3. Pulpeciki układamy w formie żaroodpornej,na wierzchu rozsmarowujemy masę
śmietanowo-cebulową.Następnie pieczemy w piekarniku około 25 minut w
temperaturze 180 stopni.
4. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.
5. Zapiekamy jeszcze chwilę,aż ser się roztopi.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz