niedziela, 7 czerwca 2015

Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej.

Klopsiki zapiekane są bardzo smaczne i bardzo syte.Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką.Danie jest niedrogie i szybkie w wykonaniu.Z przepisu wyszło mi 12 klopsików.Zapraszam.




Składniki:
 Klopsiki:
filet z kurczaka (około 30 dag )
1 jajko
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:
1 opakowanie zupy cebulowej ( ja użyłam francuskiej )
olej do smażenia
1 szklanka śmietany 12 %
bułka tarta do obtoczenia pulpecików
20 dag żółtego sera

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy razem z bułką w maszynce.Do mięsnej masy wbijamy jajko,dodajemy bułkę tartą,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki obtaczając je w bułce tartej.Następnie obsmażamy je na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.


2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Zupę cebulową wsypujemy do śmietany i dokładnie mieszamy.


3. Pulpeciki układamy w formie żaroodpornej,na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanowo-cebulową.Następnie pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.


4. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.


5. Zapiekamy jeszcze chwilę,aż ser się roztopi.


6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz