środa, 3 czerwca 2015

Odrywane bułeczki z serowo-jagodowym nadzieniem.

W tym roku moje krzaczki jagód kamczackich uginają się od owoców. Codziennie wymyślam z nimi jakiś przepis. Dzisiaj postanowiłam upiec drożdżowe z białym serem. Nie ukrywam, że wyszło bardzo pysznie. Polecam na podwieczorek. Zapraszam :)




Składniki:

 Ciasto:
2 dag świeżych drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki oleju
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

Nadzienie:
25 dag białego sera
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
cukier do smaku
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.

2. Do mąki dodajemy olej, sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.


3. Ser ucieramy z cukrem waniliowym, jajkiem, budyniem w proszku, borówkami lub jagodami i cukrem do smaku.


 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie zwijamy w roladę.


5. Ciasto kroimy w grubsze plastry i układamy je w tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


 6. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


7. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka o pojemności 250 ml.
Można użyć jagód kamczackich lub borówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz