Składniki:
Ciasto:
2 dag świeżych drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki oleju
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
Nadzienie:
25 dag białego sera
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
cukier do smaku
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do mąki dodajemy olej, sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
3. Ser ucieramy z cukrem waniliowym, jajkiem, budyniem w proszku, borówkami lub jagodami i cukrem do smaku.
5. Ciasto kroimy w grubsze plastry i układamy je w tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka o pojemności 250 ml.
Można użyć jagód kamczackich lub borówek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz