środa, 18 marca 2015

Waniliowe wianuszki.

Jak macie ochotę na coś pysznego to polecam Wam mój przepis. Te ciasteczka drożdżowe są szybkie w wykonaniu, ponieważ ciasto nie musi wyrastać, robimy i pieczemy. Możemy je upiec tak po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego, lub dla niezapowiedzianych gości. Zapraszam :)




Składniki:

Ciasto:
 2 szklanki mąki tortowej
 pół szklanki śmietany 12 %
1 żółtko
2 dag świeżych drożdży
12,5 dag masła lub margaryny
szczypta soli
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru kryształu
1 białko
mąka do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i łyżką cukru. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, szczyptę soli i drożdże ze śmietaną. Zagnieść ciasto.

2. Następnie urywać kawałeczki ciasta i toczyć wałeczki, z połowy uformować kółko, a pozostałym wałeczkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek.


3. Cukier waniliowy wymieszać z cukrem kryształem.Wianuszki smarować białkiem i posypywać cukrem.

4. Wianuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut na rumiano w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i smacznego.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz