Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki śmietany 12 %
1 żółtko
2 dag świeżych drożdży
12,5 dag masła lub margaryny
szczypta soli
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru kryształu
1 białko
mąka do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i łyżką cukru. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, szczyptę soli i drożdże ze śmietaną. Zagnieść ciasto.
2. Następnie urywać kawałeczki ciasta i toczyć wałeczki, z połowy uformować kółko, a pozostałym wałeczkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek.
3. Cukier waniliowy wymieszać z cukrem kryształem.Wianuszki smarować białkiem i posypywać cukrem.
4. Wianuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut na rumiano w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz