wtorek, 17 marca 2015

Czekoladowa rolada.

Zapraszam na pyszną i  czekoladową roladę.




Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki wody

Masa:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
mleko potrzebne do ubicia (200ml)
2 łyżki żelatyny
2 łyżki kakao

Dekoracja:
2 kostki mlecznej czekolady

Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i wodę,dokładnie ubić.Na koniec dodać mąkę ,proszek do pieczenia i kakao,delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Upieczony i gorący biszkopt zdjąć z papieru i zawinąć w ściereczkę.Wystudzić.
4. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej i wystudzić.Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu,dodać żelatynę i kakao,dokładnie ubić.Kilka łyżek odłożyć do dekoracji.
5. Gotową masę rozsmarować na biszkopcie i zwinąć roladę.Odłożoną masą i czekoladą udekorować roladę.
6. Gotową roladę wstawić do lodówki stężenia.
7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz