wtorek, 17 marca 2015

Domowa chałka drożdżowa.

Dawno nie piekłam chałki,postanowiłam odszukać zapomniany przepis i ją upiec.Wyszła pyszna i bardzo mięciutka,taka jak lubię.Uwielbiam posmarowaną domową konfiturą i z kubkiem gorącej herbaty.Zapraszam.




Składniki:

 Ciasto:
50 dag mąki tortowej
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka śmietany 12 %
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki masła
2 jajka
1 płaska łyżka smalcu

dodatkowo:
1 jajko
mąka do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Masło i smalec roztapiamy i lekko studzimy.

2. Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru,mąki i połową ciepłego mleka i wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

3. Do mąki dodajemy sól,pozostały cukier,jajka,śmietanę,wyrośnięte drożdże,masło ze smalcem i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę,aż ciasto wyrośnie.


4. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części,następnie formujemy wałki i zaplatamy warkocz.


5. Chałkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut,żeby podrosła.Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem.


6. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.


7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz