czwartek, 26 marca 2015

Pomidorowa tarta na cieście twarogowo-olejowym.

Bardzo pyszna przekąska lub propozycja na ciepłą kolację,na bardzo mięciutkim cieście.Taka tarta smakuje na ciepło jak i na zimno.Zapraszam.




Składniki:
 Ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag białego sera (półtłustego)
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cukru
masło do posmarowania formy

Nadzienie:
1 duży pomidor lub 2 mniejsze
bazylia suszona
10 dag startego żółtego sera

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto,wałkować na podsypanej stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty posmarowaną masłem,o średnicy 25 cm.
2. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić w plasterki,osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru soku.
3. Plasterki pomidorów ułożyć na cieście i oprószyć bazylią.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia ciasta.
4. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym i zapiec aż ser się rozpuści.


5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz